logo
   
logo
ΕΛ
EN

Tips    

Αυχενικό σύνδρομο: το μαξιλάρι σας μπορεί να σας σώσει

Ζαλάδα, πονοκέφαλος και δυσκαμψία είναι κάποια από τα βασικά συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου. Κάνοντας λόγο για το αυχενικό σύνδρομο, αναφερόμαστε σε ένα σύνολο συμπτωμάτων και όχι σε μια πάθηση. Στις μέρες μας υπάρχει πάρα πολύς κόσμος ο οποίος υποφέρει από το αυχενικό σύνδρομο και δεν το γνωρίζει. Άνθρωποι που αισθάνονται πόνους που ξεκινούν από την ωμοπλάτη και καταλήγουν στο άνω άκρο, ενώ πολλές φορές μουδιάζουν τα άκρα τους και το χέρι παρουσιάζει μυϊκή αδυναμία.

Ένα πολύ μικρό ποσοστό εμφάνισης του αυχενικού συνδρόμου, οφείλεται σε κάποια κάκωση που μπορεί να υποστήκατε κάποια στιγμή στη ζωή σας. Κάποιο πέσιμο ή κάποιο χτύπημα στον αυχένα, είναι σε ένα μικρό ποσοστό η αιτία της παρουσίας του αυχενικού συνδρόμου στη μετέπειτα ζωής σας. Επί της ουσίας, υπάρχει βλάβη στην περιοχή του αυχένα και άλατα (οστεόφυτα) που δημιουργούνται στο σημείο αυτό, πιέζουν συγκεκριμένα νεύρα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται αυτοί οι πόνοι που έρχονται απροειδοποίητα, κατά υφέσεις και εξάρσεις.

Ο κύριος λόγος όμως εμφάνισης του αυχενικού συνδρόμου είναι η κακιά στάση του σώματος. Οι πολλές ώρες που κάθεστε στο γραφείο, στον καναπέ ή μπροστά στον υπολογιστή με λάθος στάση σώματος, οδηγεί στην εμφάνιση των συμπτωμάτων του αυχενικού συνδρόμου. Σκεφτείτε το εξής. Όταν κάθεστε ίσια, το κεφάλι σας στηρίζεται απόλυτα από τη σπονδυλική στάση. Όταν κάθεστε στραβά και σε κακιά στάση, το κεφάλι σας κρέμεται μπροστά με αποτέλεσμα να αποτελεί ένα βάρος που πρέπει να στηριχθεί. Τη δουλειά αυτή αναλαμβάνουν να κάνουν οι μύες, που βρίσκονται στην περιοχή του αυχένα. Σαν δύο σκοινιά που προσπαθούν να κρατήσουν ένα βάρος όλη μέρα. Το αποτέλεσμα είναι οι μύες στην προσπάθειά τους αυτή, να κουράζονται και στο τέλος της μέρας να είναι σφιγμένοι. Δεν είναι τυχαίο ότι η αίσθηση του άκαμπτου αυχένα και ο έντονος πόνος προκύπτουν τις πιο πολλές φορές μετά από μια μέρα γεμάτη στρες ή πολλές ώρες εργασίας τόσο χειρωνακτικής όσο και γραφείου. Τι μπορούμε να κάνουμε για όλα αυτά; Αυτή η ένταση μπορεί να φύγει για λίγο με κάποιο μασάζ ή με κάποια παυσίπονα, αλλά ποτέ ο πόνος δεν υποχωρεί τελείως. Αλλάξτε τη στάση του σώματός σας... ακόμα και όταν κοιμάστε και δείτε τους πόνους να φεύγουν.

Για αρχή, επιλέξτε να κοιμάστε είτε στα πλάγια είτε ανάσκελα και όχι μπρούμυτα.

Κατά τη διάρκεια του ύπνους σας θα πρέπει να η ένταση αυτή να φύγει από τον αυχένα. Η ώρα που ξαπλώνετε στο μαξιλάρι σας είναι η μοναδική ώρα που ο αυχένας μπορεί να ξεκουραστεί. Για αυτό ακριβώς το μαξιλάρι σας θα πρέπει να σας προσφέρει τη σωστή στήριξη. Θα πρέπει να κρατάει το κεφάλι σας και το λαιμό σε μια ευθεία και να μην δημιουργείται καμπύλη καθώς ξαπλώνετε σε αυτό. Στην περίπτωση που κοιμάστε πλάγια θα πρέπει να επιλέξετε ένα μαξιλάρι ψηλό σε αντίθεση με το αν κοιμάστε ανάσκελα που πρέπει το μαξιλάρι να είναι πιο σκληρό και πιο παχύ.

Επιλέξτε μαξιλάρια που έχουν μέσα πούπουλο ή αφρό μνήμης, καθώς αυτά προσαρμόζονται και αγκαλιάζουν καλύτερα τον αυχένα σας.

Όση ώρα εργάζεστε, τοποθετήστε στην καρέκλα σας μια σφήνα καθίσματος, που θα ανακουφίσει την πίεση της πλάτης αλλά θα σας βοηθήσει να κρατάτε τη σωστή στάση σώματος.

Τέλος, ακόμη και αν δεν ταξιδεύετε και απλά βλέπετε τηλεόραση, ένα μαξιλάρι ταξιδιού θα στηρίξει το κεφάλι σας και το λαιμό σας.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ